Behaard breukkruid

Nederlandse naam: Behaard breukkruid, Latijnse naam: Herniaria hirsuta, vindplaats: spoorzone, 16 05 2019

Een plantje dat de schilderswijk, zoals deze er voor de stadsvernieuwing bij lag nooit heeft mee gemaakt is het Behaard breukkruid, Herniaria hirsuta.
Dit groezelig uitziende plantje is pas tussen 1975 en 1999 ingeburgerd geraakt in ons land, en is nog steeds zeer zeldzaam, al lijkt hij het in den haag prima naar zijn zin te hebben.
Haarig breukkruid komt van oorsprong uit zuid europa, en is net als bijvoorbeeld kransmuur, een plantje dat zich hier door de warmerwordend zomers heeft weten te vestigen.
De warme zomers, waar in het in de stad vaak een aantal graden warmer is dan in het buiten gebied, zijn niet de enige rede waarom dit plantje het in stedelijk gebied prima naar zijn zin heeft.
Als je naar het harig breukkruid kijkt zie je dat het plantje nauwelijks van de grond komt, al zijn stengels rekken zich plat over de grond uit en volgen vaak de lagere gedeeltes tussen de voegen van de straatstenen en tegels, dit kleine en weinig opvallende plantje heeft er dan ook weinig last van als er op hem getrapt word of dat er door een auto overheen gereden word.
Deze eigenschap stelt het plantje in staat om op plekken te groeien waar andere planten nog al wat moeite zoude hebben.
Planten met deze eigenschap noemt men ook wel tredplanten.
Voorals nog heb ik het plantje alleen op de spoordijk gevonden, waar vele honderden exemplaren staan, maar vanwege zijn voorkeur voor droge warme plekken, en zijn goede weerstand tegen betreding, verwacht ik hem in de toekomst vaker tegen te komen in de wijk


%d bloggers liken dit: