Bieslook

Nederlandse naam: Bieslook, Latijnse naam: Allium schoenoprasum. vindplaats: Jacob Marisstraat, 10 05 2019

Ik denk niet dat ik dit plantje bij veel mensen hoef te introduceren, je hoeft maar een supermarkt in te lopen en er is altijd wel een schap met in een prachtig in plastic verpakt bosje, of een potje waarin hij zorgvuldig in is opgekweekt, licht of staat, toch is bieslook, Allium schoenoprasum, van oorsprong een zeldzaam plantje in ons land.
Zoals met wel meer planten aan de uiterste grenzen van hun verspreidingsgebied zijn de oorspronkelijke vindplaatsen versnipperd.
vanaf de jaren 90 heeft bieslook echter de stad ontdekt en heeft hij zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied, dat langs de groten rivieren licht sterk uitgebreid naar sedumdaken, verwaarloosde moestuinen waarin hij ooit is aan geplant en tussen de straatstenen waar hij zich prima thuis voelt.
Het lijkt er op dat de plant optimaal heeft geprofiteerd van de moestuin rage die in de jaren 90 begon en op die manier een heel nieuw scala aan groeiplaatsen heeft gevonden, geheel onbegrijpelijk is dat niet want bieslook heeft met zijn frisse uiensmaak heel ook al heel wat keukens weten te veroveren, en is al honderen jaren een geliefd keuken kruid.


%d bloggers liken dit: