Blaartrekkende boterbloem

Nederlandse naam: Blaartrekkende boterbloem, Latijnse naam: Ranunculus sceleratus, vindplaats: houtzagerssingel 13 05 2016

In de schilderswijk vind je geen sloten, geen plekken die van tijd tot tijd overstromen en dus ook geen blaartrekkende boterbloem, Ranunculus sceleratus.
Althans, dat zou je denken, aangezien deze plant een sterke voorkeur heeft voor dit soort plekken.
Tussen de net gestorte fundering van een aantal huizen, waar de regen als hij valt grote plassen achter laat en de zanderige grond groen ziet van de algen, strekt hij fier zijn smalle blaadjes uit.
Dat de blaartrekkende boterbloem in de schilderswijk voorkomt mag best een klein wonder heten. De dichtstbijzijnde stabiele groeiplaats van dit plantje die ik ken is het Zuiderpark en is een kleine twee en een halve kilometer verderop. Maar voor een echt pioniersplantje is het zich verplaatsen echter van levensbelang.
Het sterk veranderende karakter van de plekken waar hij van nature voor komt, zorgt er voor dat hij zich snel moet kunnen verplaatsen wanneer de omstandigheden van zijn groeiplaats ongeschikt voor hem worden.
In het verleden werd de wortel van de plant, gemengd met olie en brooddeeg, gebruikt om blaren op te wekken. Men dacht dat dit. net zoals het geval is bij aderlatingen (het aftappen van bloed), de ziekteverwekkende sappen uit het lichaam trok en zodoende voor genezing zou zorgen.


%d bloggers liken dit: