Boerenwormkruid

Nederlandse naam: Boerenwormkruid, Latijnse naam: Tanacetum vulgare, vindplaats: houtzagerssingel 13 05 2016

Boerenwormkruid, in het latijn Tanacetum vulgare is een plant van zanderige grond, je komt hem dan ook vaak langs wegen tegen.
Net als de Grote weegbree is het een plant die onderdeel uitmaakt van een lijst planten die Karel de Grote heeft laten opstellen en die de capitulare de villis (voor het beheer van domeinen) wordt genoemd en die rond het jaar 800 werd opgesteld.
Zoals de Nederlandse naam al doet vermoeden werd het kruid gebruikt om parasitaire wormen te verdrijven.
De Latijnse geslachtsnaam Tanacetum is naar alle waarschijnlijkheid afgeleid van het Griekse woord athanasia wat onsterfelijkheid betekent, misschien omdat de bloem niet tot nauwelijks verwelkt.
Of omdat, volgens een Griekse mythe het kruid werd gebruikt om Ganymedes onsterfelijk te maken nadat Zeus zich tot hem voelde aangetrokken.
Ook werd de plant gebruikt bij het conserveren van lichamen. Hetgeen misschien ook de associatie met onsterfelijkheid heeft doen ontstaan.
Mieren houden niet van Boerenwormkruid, vandaar dat de plant regelmatig bij keukendeuren werd aangeplant om te voorkomen dat mieren zich via die weg toegang zouden verschaffen tot de keuken met al zijn lekkernijen.

%d bloggers liken dit: