Gewoon Speenkruid

Nederlandse naam: Gewoon Speenkruid, Latijnse naam: Ficaria verna, vindplaats: hoefkade 07 04 2018

Gewoon speenkruid, Ficaria verna subsp. verna is echt een plantje waar ik een lans voor wil breken. In mijn werk als tuinman heb ik vaak hemel en aarde moeten bewegen om mensen er van te overtuigen dat, ondanks dat het plantje zich onder de juiste omstandigheden snel kan uitbreiden, het een waardevolle toevoeging is aan elke tuin.
Speenkruid blijft laag en zorgt in het vroege voorjaar samen met voorjaarshelmbloem, sneeuwroem, bosanemoon en vele andere voorjaarsbloeiende stinze planten, voor een schitterende kleurexplosie in de tuin.
In de stenige zanderige schilderswijk is speenkruid zeker geen algemeen voorkomend plantje.
Over het algemeen komt dit bescheiden plantje voor, op veel vochtigere, zuurdere en rijkere gronden dan dat je hier doorgaans aantreft.
Ondanks zijn opvallende gele stervormige bloemen, verspreidt speenkruid zich zelden door middel van zaad maar door kleine knolletjes en broedbolletjes in de bladoksels, die je ook wel aantreft bij sommige soorten van het geslacht Cardamine.
Wanneer de broedbolletjes op de grond komen, lopen ze uit en vormen ze een klein trosje knolletjes, van waaruit zich weer een volwassen plantje ontwikkeld.
Over de herkomst van de Nederlandse naam bestaat wat controverse. Volgens sommige bronnen komt de naam voort uit de vorm van de knollen, die wel wat van spenen weg hebben.
Volgens anderen verwijst de naam naar het gebruik van de plant tegen aambeien, die in het verleden spenen werden genoemd.
Ondanks het feit dat er geen archeologisch bewijs voor is, is het aannemelijk dat de knolletjes van het speenkruid, in de vroege en midden steentijd, werden gegeten. Ze zijn mild giftig maar na verhitting verdwijnt de giftige stof uit de plant.
In Europa was het tijdens deze periode moeilijk voor mensen om aan voldoende zetmeel te komen, een stof waar de knolletjes van deze plant vol mee zitten, evenals vitmine c.
Vandaar dat speenkruid in Duitsland ook wel scharbockskraut (scheurbuikskruid) wordt genoemd.


%d bloggers liken dit: