De Amerikaanse droogbloem

Nederlandse naam: Amerikaanse droogbloem, Latijnse naam: Gnaphalium pensylvanicum, vindplaats: houtzagerssingel 13 05 2016

De eerste keer dat de Amerikaanse droogbloem, Gnaphalium pennsylvanicum zich in Nederland vertoonde, was in 1967, in Baarn.
Het is dus een relatief jonge toevoeging aan onze flora, zeker als je bedenkt dat de eerstvolgende waarneming van de plant pas in 2000 in Nijmegen was, ruim 30 jaar na de eerste vondst.
Vanaf 2000 is hij in meerdere steden gevonden, en zelfs hier en daar in het buiten gebied.
Aangezien het 30 jaar geduurd heeft voor er meer waarnemingen werden gedaan, is het aannemelijk dat de plant op meerdere momenten ons land heeft weten te bereiken.
Van sommige plekken is het bekend dat de plant is mee gekomen in de potten van olijfbomen uit het middellandse zee gebied.
Van naturen komt de plant echter uit zuid Amerika.
Al lijkt het er op dat de Amerikaanse droogbloem zich maar langzaam verspreid, is er niet veel bijzonders over de groeiplaats aan de Houtzagerssingel te melden.
De plant stond, net zoals de meeste planten die ik in de wijk vind, tegen een muur tussen de straat stenen.
Al staat de plant nu nog te boek als zeldzaam kan ik me bijna niet voorstellen dat ik hem, in de toekomst, niet vaker in de schilderswijk ga aan treffen.


%d bloggers liken dit: