Hennep

Nederlandse naam: Hennep, Latijnse naam: Cannabis sativa, vindplaats: houtzagerssingel 13 05 2016

Hennep, Cannabis sativa, is een plant die al erg lang en voor uiteenlopende doeleinde word gebruikt.
Desondanks heeft hij nooit zijn weg weten te vinden naar middeleeuwse kruiden boeken en lijsten van nuttige planten, onduidelijk is waarom omdat de plant wedengelijk bekend was bij het grote publiek, en bijvoorbeeld in Nederland in het rivieren gebied en in het bijzonder in de Alblasserwaard veel werd geteeld.
De eerste referentie naar Hennep in Europa komt van Pedacius Dioscorides die leefde in de eerste eeuw na christus, en die grote invloed heeft gehad op de geneeskunde in de vroege middeleeuwen en in de Arabische wereld waarin zijn kennis werd aangevuld en aangepast via de school van Salerno opnieuw in de 12e eeuw Europa bereikte.
In de Materia Medica beschrijft hij hennep als een plant waarvan sterk touw kan worden gemaakt, en waarvan de zaden indien gegeten de sexuele driften kunnen doen afnemen.
De groene zaden indien tot sap vermalen zouden volgen hem goed helpen tegen oorpijn.
Touw gemaakt van hennep speelde een grote rol in de scheepsbouw, het werd veelvuldig gebruikt voor het breeuwen van schepen.
Bij het breeuwen word een touw, met een botte bijtel, tussen de kieren van de planken van een schip geslagen en vervolgens met pek ingesmeerd.
Dit zorgt voor een waterdichte verbinding tussen de planken.
Hennep woord tegenwoordig vooral als vogelvoer en genotsmiddel gekweekt.
De plant komt in Nederland niet veel voor, maar door de aanwezigheid van zaad in vogelvoer kom je hem toch van tijd tot tijd tegen. .


%d bloggers liken dit: