De gele kamille

Nederlandse naam: Gele kamille, Latijnse naam: Anthemis tinctoria. vindplaats: Moreelstraat, 04 06 2017

De gele kamille, Anthemis tinctoria, is een plantje dat van nature in zuid en midden europa voor komt, maar dat zich inmiddels door heel europa en zelfs Amerika heeft verspreid.
De plant heeft zijn verspreiding in europa vooral te danken aan zijn gebruik als verfplant, waarbij de bloemen die vers worden geplukt werden gebruikt om wol te verven.
Vondsten uit de late middeleeuwen tonen aan dat de plant in de 14e eeuw scandinavië al had bereikt, al is ze altijd minder populair gebleven dan de wouw, Reseda luteola, die ook als bron van gele verfstof werd gebruikt.
De eerste beschrijving van een vindplaats in Nederland stamt uit 1683 waar de botanicus de plant ziet bloeien op de oude muren van het duytse huys in Utrecht, als het bolwerk de manenburg in 1829 word gesloopt verdwijn daarmee de laatste groeiplaat in Nederland, tot de jaren tachtig als de plant van tijd tot tijd in graanmengsel mee komt.
De laatste jaren word de plant met enige regelmaat gevonden vanwege zijn aanwezigheid in graanmengsels.
Recent onderzoek naar de kleurvastheid van de kleurstoffen in de plant hebben aangetoond dat ze goed kleur en slijt vast zijn, en al verbleken ze in de loop van de tijd onder invloed van zonlicht, word het toch gezien als een waardevolle gele kleurstof,


%d bloggers liken dit: