De Mannetjesvaren

Nederlandse naam: Mannetjesvaren, Latijnse naam: Dryopteris Filix-mas. vindplaats: Houtzagerssingel, 31 05 2019

Op de enkel kademuren die de schilderswijk rijk is, hebben, net als tussen de vele straatstenen in de wijk, een aantal planten een goed heenkomen gevonden.
Het kandelaartje, De wolfspoot, verschillende mossen maar toch vooral varens.
De varen soort die je het meest tegenkomt op deze groene muren is de Mannetjesvaren, Dryopteris Filix-mas.
Net als alle andere varens is de mannetjes varen een plant die zich via sporen in plaats van zaden verspreid, maar verspreid zich ook via wortelstokken, die volgens Rembert Dodoens, een arts uit de 16 e eeuw, die het lijvige en toonaangevende kruidboek schreef, gebruikt konden worden om parasitaire darmwormen te bestrijden.
De mannetjesvaren is makkelijk te verwarren met andere varen soorten, vooral de wat fijner gevormde wijfjes varen vertoont veel gelijkenissen met haar mannelijke tegenspeler.
Bij de mannetjes varen zijn de sporen hoopjes, die zich aan de onderkant van het blad bevinden, rond van vorm en liggen dicht tegen de bladnerf, die van de wijfjesvaren zijn meer komma vorming.
Er word vaak verondersteld dat het robuustere voorkomen van de mannetjes varen dan die van de wijfjesvaren een verklaring is voor de namen van deze twee soorten, dit is echter niet het geval, in het verleden werden planten veelal ingedeeld op hun effectiviteit als geneesmiddel, aangezien vrouwen toentertijd nog als het zwakkere geslacht werden gezien, werden sterk op elkaar lijkende soorten wijfjes genoemd als ze minder effectief waren als geneesmiddel, en mannetjes als ze effectiever waren


%d bloggers liken dit: