Nederlandse naam: Tongvaren, Latijnse naam: Asplenium scolopendrium, vindplaats: houtzagerssingel 13 05 2016
De Tongvaren, Asplenium scolopendrium, ondanks dat deze plant veel in onze tuinen word gebruikt, en waarom ook niet inheemse planten doen immers niet onder voor hun meer exotische soortgenoten, is ze toch niet zeer algemeen, de rede daarvoor? Over het algemeen zijn wij Nederlanders gewoon een beetje te netjes, we repareren kapotte kade muren, en restaureren oude huizen, of slopen gewoonweg datgene wat niet meer valt te repareren.
Ik moet toegeven dat de tongvaren zonder oude bomen die het vocht via hun bladeren naar de voet van hun stam laten glijden, zich hier van nature helemaal niet zou kunnen vestigen, maar dat betekend niet dat nu hij er eenmaal is dat we niet zuinig op hem moeten zijn.
Het is dan ook jammer, dat de tongvaren, net als veel andere muurvegetatie soorten, in de nieuwe natuurbeschermingswet, die op 1 januari 2017 in werking is getreden, niet langer beschermd zijn.
Toch zijn er ook lichtpuntjes in 2007 ontdekte Wim Vuik, dat er in Utrecht meer bijzondere varen soorten voorkwamen dan hij dacht, en wel recht onder zijn voeten.
De rioolputten en straatkolken bleken, bij nadere inspectie, vol te staan meet bijzondere varen soorten, waaronder de tongvaren.
Hier in de schilderswijk tref ik hem vooral aan rond verstopte en kapotte regenpijpen, die in schaduwrijke hoekjes zijn weg gestopt, en op een aantal kade muren.
De deksels van de rioolputten heb ik hier nooit gelicht, maar misschien moet ik daar toch maar eens toestemming voor gaan vragen.