Franse Amarant

Nederlandse naam: Franse Amarant, Latijnse naam: Amaranthus hybridus subsp. bouchonii, vindplaats: Hoefkade, 20 09 2019

Er zijn van die planten waarbij het het niet eenvoudig is om ze op naam te brengen, zeker als het gaat om planten die je zelf niet zo vaak tegen bent gekomen, en al helemaal als je met van vermaledijde ondersoorten te maken krijgt.
Anders dan zijn naam doet vermoeden is de Franse amarant, Amaranthus hybridus subsp. bouchonii een plant die afkomstig is uit noord Amerika, Net als de Basterdamarant, Amaranthus hybridus subsp. hybridus, profiteert de Franse amarant van het warmer wordende klimaat, Dit maakt beiden soorten stadsplanten bij uitstek, met alle stenen in de stad warmt deze sneller op, en blijft ze langer warm dan een open polder landschap of een bos.
Vorige week kwam ik een van de twee voor het eerst tegen in de schilderswijk, maar welke, buiten de wijk ben ik ze wel vaker tegen gekomen, maar ben er door tijdsgebrek nooit toe gekomen me echt in deze planten te verdiepen. Eenmaal uitgezaaid in de schilderswijk veranderd dat altijd een beetje, en gelukkig is het best makkelijk om hulp te vinden, er zijn immers genoeg mensen die zich met planten bezig houden, en die meer dan berijd zijn om hun kennis te delen.
Het verschil tussen de Franse amarant en de Basterdamarant zit hem vooral in de manier waarop het hulsje dat om het zaad heen zit open barst, bij de franse amarant splijt dit hulsje, zeg maar het kaf van het koren, over de lengte as van het zaad open, zoals op de eerste foto met zaden,bij de Basterdamarant barst het zaadje over de breedte van het zaadje open, om het goed te kunnen zien heb je wel even een loepje nodig, maar als je het eenmaal door hebt is het verschil makkelijk te zien.


%d bloggers liken dit: