Heermoes

Nederlandse naam: Heermoes, Latijnse naam: Equisetum arvense, vindplaats: houtzagerssingel 13 05 2016

Heermoes, Equisetum arvense, is net als zevenblad, een plantje waar veel op word gescholden, het is een hardnekkig onkruid, dat je, als het zich eenmaal in je tuin heeft gevestigd, een aanwezigheid is waar je mee om moet leren gaan.Toch speelt de familie van dit plantje een grotere rol in ons leven dan zijn onopvallende voorkomen doet vermoeden.
Ooit waren de planten, die tot de paardenstaart familie behoorde, de meest dominante groep planten ter wereld, en vervulde ze de rol die bomen nu is weggelegd voor bomen.
In een periode die we nu het Carboon noemen, en die liep van grofweg 350 miljoen jaar geleden tot 300 miljoen jaar gelden, waren grote delen van de aarde bedekt met dichte wouden van deze planten soort.
De veenlagen die zich vormde tijdens het bestaan van deze bossen van paardenstaar, hebben zich in de loop van de miljoenen jaren omgevormd tot lagen steenkool, olie en gas, waarmee we vandaag de dag onze auto’s laten rijden en onze huizen warm mee houden.
Van deze eens zo illustere planten familie is heermoes de mees algemeen voorkomende, dit plantje met zijn rijke geschiedenis is op veel plekken in de schilderswijk te vinden en is net als de varens een plant die zich door middel van sporen voortplant.
in het verleden werd de plant medicinaal gebruikt tegen reuma en hoest, ook werd er een bloed en nier zuiverende werking aan toe geschreven.
Een gier die gemaakt word door de plant in water te laten fermenteren schijnt goed te helpen tegen ziekte die in perzikbomen voor komen
Heermoes ken twee fase van ontwikkeling, in het voorjaar komt men de bruine sporenaren aantreffen later in het jaar verschijnen de groene, op dennenboompjes lijkende, steriele spruiten op, die de plant door hun aanwezigheid van bladgroen, van suikers voorzien


%d bloggers liken dit: