Het Afrikaantje

Nederlandse naam: Afrikaantje, Latijnse naam: Tagetes erecta, vindplaats: houtzagerssingel 13 05 2016

Sommige van de planten die je in de schilderswijk, en in iedere willekeurige stadswijk in ons land vind, vinden hun oorsprong niet in onze eigen natuur, maar in onze tuinen.
Voor mij is er geen beter voorbeeld dan het bescheiden afrikaantje, verguisd en ouderwets bevonden is deze plant er een die altijd in onze tuinen wortel heeft kunnen schieten.
Al vanaf het begin van de 16 e eeuw toen de eerste familieleden van deze plant in de vorm van de Tagetes patula en Tagetes erecta vanuit Mexico bereikte, zijn ze veredeld en gekruist, met als doel om tuinen en lusthoven, met hun warmen kleuren te verrijken.
In zuid Europa zijn het planten die al lang geleden verwilder zijn maar da laatste jaren vind ik ze ook vaker en vaker in de stad.
Vanwege de vele kruisingen is het moeilijk om er een definitieve naam aan te hangen, maar de familie is al in 1753 door Linnaeus beschreven.
Waarom de plant afrikaantje word genoemd is me niet helemaal duidelijk, misschien komt het omdat Tagetes minuta in Zuid-Afrika gekweekt werd voor de parfum industrie.
In de schilderswijk kom ik de plant veel tegen op plekken waar veel mensen wonen die het hindoeïsme als geloof hebben, ze gebruiken de bloemen net als die van de goudsbloem vaak in hun offergave, en zaaien ze dien ten gevolgen ook vaak in hun tuinen, van daaruit zaaien ze zich veelvuldig uit tussen de straat stenen. een mooi voorbeeld hoe meerdere culturen kunnen bij dragen tot een grotere biodiversiteit, zij het met planten die hier van oorsprong niet voor komen.


%d bloggers liken dit: