Nederlandse naam: Herderstasje, Latijnse naam: Capsella bursa-pastoris, vindplaats: houtzagerssingel 13 05 2016
Het Herderstasje, Capsella bursa-pastoris, komt oorspronkelijk uit het Middellandse zee gebied, maar heeft zich inmiddels over de hele wereld verspreid.
De plant word al erg lang door mensen als voedsel gebruikt.
Tijdens opgravingen in Turkije, bij de neolithische nederzetting Çatalhöyük, waarvan de vroegste bebouwing dateert uit 7400 voor christus, zijn resten van de plant aangetroffen.
Ook in de de maag van de Tollund man, een veenlijk van ongeveer 2300 jaar oud, zijn resten van zaad van het herderstasje gevonden.
Ondanks het feit dat het altijd een veelvoorkomend plantje is geweest dat in zowel de klassieke oudheid als in de middeleeuwen veelvuldig werd gebruikt tegen onder andere oogziekte, dronkenschap en in combinatie met olijfolie tegen bevroren ledematen en rillingen, is er niet erg veel over geschreven.
Herbarium, een verzameling teksten uit de vierde en vijfde eeuw na christus, die later in het oud Engels zijn vertaald, noemt het al middel tegen menstruatie pijnen.
Het alfabet van Galen waarvan de ouds bewaarde tekst stamt uit de zevende eeuw noemt de plant ook.
Het Herderstasje is een echte overlever, het komt werkelijk op allerlei gronden en plekken voor, en past zijn uiterlijk aan op de omstandigheden.
Zo kan het blad van een Herderstasje dat op een droge warme grond staat, veel kleiner zijn dan van een herderstasje dat zich op vochtige grond staat, dit maakt het soms moeilijk om de plant alleen aan zijn blad te herkennen.