Het Kruipertje

Nederlandse naam: Kruipertje, Latijnse naam: Hordeum murinum, vindplaats: Parallelweg, 10 05 2019

De meest planten die kinderen opvallen doen dat door grote kleurrijk bloemen, of door hun geur, Kruipertje, Hordeum murinum, hanteert een heel ander tactiek.
De aren van dit grasje, dat van oorsprong uit de Middenlandsezee regio komt, zijn geweldig speelgoed.
Je kunt ze niet alleen makkelijk uit elkaar halen, en de afzonderlijke delen, als pijltjes, tot vervelens toe, in de haren van je vriendjes vriendinnetjes , of ouders gooien, waar ze door de vele weerhaakjes in blijven hangen.
Steek je de aar van het grasje, met de punt in je mouw, en beweeg je je arm heen en weer, dan kruipt de aar langzaam maar zeker tussen je huid en de stof omhoog., vandaar ook zijn Nederlandse naam.
Het kruipertje is een echte cultuur volger, die zich prima thuis voelt in een stedelijke omgeving, in de schilderswijk is het dan ook een veel geziene plant, die je veelvuldig tussen de straat stenen vind, en na langdurige droogte samen met zachte ooievaarsbek en hertshoornweegbree, de dominerende soort kan worden in de paar gasveldjes die de schilderswijk rijk is.
Het kruipertje is zo goed aan de stedelijke omgeving aangepast dat het een van de kernsoorten is van een gloed nieuwe planten gemeenschap, namenlij die van het stedelijke milieu.


%d bloggers liken dit: