Het Vlasbekje

Nederlandse naam: Vlasbekje, Latijnse naam: Linaria vulgaris, vindplaats: houtzagerssingel 13 05 2016

Het vlasbekje, Linaria vulgaris, is een plant die je, als hij in bloei staat moeilijk over het hoofd kan zien, zijn toortsjes met grote gele bloemen met een oranje vlek zijn al van af grote afstand goed zichtbaar.
Dat geld niet allen voor ons mensen, maar ook voor de insecten waarop dit plantje het heeft gemunt, hommels, en vooral hommels met een lange tong zijn sterk genoeg om de bloem die door een grote, stevige, met oranje vlek getooide lip, naar beneden te drukken, en toegang te krijgen tot de zoete nectar, die zich achter in de bloem bevind.
De hommels die sterk genoeg zijn om de bloem uit elkaar te drukken, en een lang genoegen tong hebben om bij de nectar te komen, worden door de bloem rijkelijk voorzien van stuifmeel, dat ze dan weer mee nemen naar de volgende bloem, zodoende er voor zorgend dat er bestuiving plaats vind.
Maar de natuur zou de natuur niet zijn zonder kapers op de kust, sommige insecten omzeilen de door de bloem zo zorgvuldig geconstrueerde bestuiving machine, en knagen achterin de bloem een klein gaatje waardoor ze zich eenvoudig toegang verschaffen tot al het zoets dat achterin de bloem verscholen zit, een fenomeen dat toepasselijk inbraak word genoemd.
in de stad is het vlasbekje, vanwege zijn voorkeur voor zonnige zanderige standplaatsen een vaak geziene verschijning ik kom hem dan ook regelmatig in de schilderswijk tegen al lijkt hij een voorkeur te hebben voor de trambanen of de directe omgeving daar van.


%d bloggers liken dit: