Jakobskruiskruid

Nederlandse naam: Amerikaanse droogbloem, Latijnse naam: Jacobaea vulgaris subsp. vulgaris, vindplaats: houtzagerssingel 13 05 2016

Jakobskruiskruid, Jacobaea vulgaris is een algemeen voorkomend plantje en een echte pionier.
De plant voelt zich het besten thuis op een geroerde bodem en kan soms massaal aanwezig zijn.
Tussen de straatstenen in de Schilderswijk voelt hij zich zeker ook op zijn gemak, ik heb hem dan ook op veel plekken aantroffen.
De naam Jacobskruiskruid refereert aan sint Jacob op wiens naamdag, 25 juni, de plant de piek van zijn bloei bereikt.
De plant bevat veel alkaloïden en is daarom giftig voor zoogdieren.
De rupsen van de jacobs vlinder wiens waardplant het is hebben echter geen last van deze stoffen, sterker nog ze maken er gebruik van om zich tegen roofdieren te beschermen.
De gifstoffen van de plant hopen zich op in het lichaam van deze opvallende geel zwart gestreepte rups, waardoor hij voor veel dieren oneetbaar word.
De jonge rupsen die nog niet zo een hoog gehalte aan alkaloïden in zich hebben zijn nog geheel zwart wat ze minder doet opvallen.
Ik heb in de De Schilderswijk ook nog een ondersoort van het Jakobskruiskruid gevonden namelijk het Duinkruiskruid Jacobaea vulgaris subsp. dunensis die is te zien in op de laatste twee foto’s in tegenstelling tot het Jakobskruiskruid in tegenstelling tot het Jakobskruiskruid heeft het duin kruiskruid geen gele blaadjes rond de bloem maar slechts een geel kleurig knopje als het hartje van een madeliefje.
De rupsen van de Jakobsvlinder maken overigens geen onderscheid tussen de twee soorten.


%d bloggers liken dit: