Kaal breukkruid

Nederlandse naam: Kaal breukkruid, Latijnse naam: Herniaria glabra, vindplaats: Wouwermanstraat. 20 07 2019

Kaal breukkruid, Herniaria glabra. wat minder zeldzaam dan zijn ongeschoren familielid het Behaard kruid.
In de stad kan dit echter, net als met zoveel dingen in de stad, net iets anders liggen.
Het aantal vindplaatsen, het aantal individuen van kaal en behaard breukkruid ontlopen elkaar in de schilderswijk niet zoveel.
Opmerkelijk genoeg ben ik ze nooit samen op een groeiplaats tegen gekomen, dit ondanks het feit dat ze op min of meer de zelfde groeiplaatsen voor komen, op arme vaak betreden plekken, al lijkt het er op dat kaal breukkruid zich wat beter weet te handhaven in de schaduw.
Kaal breukkruid is een plantje dat zich prima thuis voelt in de stad, het neem met zeer weinig genoegen, en kan zich prima handhaven tussen de voegen van straatstenen en tegels.
Op plekken die minder vaak worden belopen kan het een dicht tapijt vormen, maar op de meeste plekken blijft de plant veilig weggestopt tussen de voegen.
Ondanks de bescheiden afmetingen van het plantje, valt hij toch al van verre op vanwege de bijna lichtgevende groene kleur.
Kaal breukkruid behoort tot de familie van de anjerachtige, en dank zowel zijn Nederlandse als Latijnse naam aan het feit dat hij vroeger werd gebruikt bij het behandelen van botbreuken.


%d bloggers liken dit: