Nederlandse naam: Selderij, Latijnse naam: Apium graveolens, vindplaats: houtzagerssingel 13 05 2016
Selderij, Apium graveolens, is een zeldzaam plantje, in Nederland, kom je het nog slechts op enkele plekken, in het wild tegen.
Ik heb dan ook niet de illusie dat de planten die ik in de Schilderswijk tegenkom, en dat zijn er veel, hier van nature voorkomen.
De Selderij in de wijk vertoont een opmerkelijk verspreidings-patroon, dat word gekenmerkt door Turkse en Marokkaanse supermarkten, het heeft er alle schijn van dat de selderij die daar veelvuldig in de schappen licht, veel van zijn zaden voor de deur achter laat.
Het is al lang in gebruik als smaakmaker, maar heeft een veel illustere historie.
in Griekenland werd de winnaar van de Nemeïsche Spelen (wedstrijden die werden gehouden in het oud Griekse heiligdom Nemena), geëerd met een krans van Selderij blad.
Net als veel planten die door de oude grieken en Romeinen werden gebruikt, vond ook deze plant, via Hippocrates, Dioscorides en Galen zijn weg naar de middeleeuwse geneeskunde.
Angelsaksische bronnen noemen het als middel tegen oog ziekte, ook werd het gebruikt als bloedzuiverend en afdrijvend middel. Ook werd het gebruikt tegen jicht.
Een meer tot de verbeelding sprekend gebruik, was dat van heksen, die Selderij in hun heksen zalf verwerkte.
Al vind ik dit zelf een moeilijk te verifiëren gebruik, aangezien veel van de verslagen over heksen gekleurd zijn door hun genadeloze verhoren en vervolgingen.
Wil je de plant in het wild tegen komen, moet je buiten, rondom de Turkse en Marokkaanse supermarkten, vooral zoeken in het gebied vlak achter de duinen.
Selderij heeft namelijk een voorkeur voor stikstofrijke iets ziltige vochtige zandgronden.