Spoorbloem

Nederlandse naam: Spoorbloem, Latijnse naam: Centranthus ruber. vindplaats: Hannemanplantsoen, 10 05 2020

Al je het hebt over de Spoorbloem, Centranthus ruber, dringt zich in de huidige tijd al snel het idee op dat de plant zich vooral tuis voelt langs spoorbanen, en zo gek is dat niet, want deze plant uit zuid europa, voelt zich bij voorkeur thuis op zonnige plaatsen, met een stenige grond. Er bestaat dus zeker een kans dat je hem ergens langs het spoor zal tegen komen, toch heeft de naam van de plant een andere oorsprong, de Latijnse naam Centranthus is afgeleid van het Griekse kentron, dat spoor betekend en verwijst naar de samengegroeide bloembladeren die aan het uiteinde van de bloem een uitsteeksel vormen, net als bijvoorbeeld bij de bloem van ridder sporen.
De nectar achterin de bloem is vooral geliefd bij vlinders die er met hun lange roltong makkelijk bij kunnen, zo is de kolibrie vlinder een vaak geziene gast, die onrustig en zonder te landen van bloem naar bloem vliegt.
De spoorbloem is van oorsprong als tuinplant naar ons land gekomen, maar is sinds 1975 met een opmars bezig, vooral in steden op droge stenige plaatsen op oude muren en kades kan je de plant inmiddels geregeld tegen komen, een relatieve nieuwkomer dus, die het in de stad erg naar zijn zin lijkt te hebben.


%d bloggers liken dit: