Straatgras

Nederlandse naam: Straatgras, Latijnse naam: Poa annua, vindplaats: Jacob Marisstraat 10 05 2019

Straatgras, Poa annua, is een plantje waar je vast wel een overheen bent gelopen, en dak kan op veel plekken in de wereld.
Straatgras is een echte wereld burger, vrijwel in alle gebieden in de wereld kan je dit bescheiden plantje tegen komen, maar ook in tropische berggebieden, en arctische eilanden weet hij te overleven.
Een van de redenen dat dit grasje de wereld heeft weten te veroveren is dat het eigenlijk een hybride is, een kruising tussen twee soorten Beemdgras.
Deze kruising heeft er voor gezorgd dat dit grasje de beste strategieën om te overleven van de twee soorten in zich heeft verenigd.
Straatgras ontwikkeld zich razend snel van zaadje tot volwassen plant, in twee weken tijd kan hij van uit het niets verschijnen in bloei komen en zich uit zaaien.
Dat zorgt er voor dat de plant als zaad makkelijk de zwaarste omstandigheden kan overleven en op nieuw kan verschijnen als de omstandigheden het toe laten.
Door zijn veelzijdige oplossingen en omdat hij uitstekend tegen betreding kan is het een van Nederlands meest algemene planten soorten.


%d bloggers liken dit: