Veldsla

Nederlandse naam: Veldsla, Latijnse naam: Valerianella locusta, vindplaats: houtzagerssingel 13 05 2016

Er zijn van die plantjes die de meesten mensen wel kennen, zoals witlof, boerenkool, en asperges.
Wat veel mensen echter niet weten is hoe de plant er bloeiend uit ziet, witlof met zijn op Cichorei lijkende blauwe bloemen, en boerenkool met zijn gele bloemen, zijn in volwassen vorm, veelal alleen bekend bij de moestuinier, die zijn gewas wat te lang op het land heeft laten staan.
Veldsla, Valerianella locusta, is ook zo een plantje, eenmaal uit de plastic zak, groeiend tussen het gras lopen de meeste mensen er achterloos aan voorbij.
Goed ik moet toegeven het is ook geen opvallend plantje, met kleine roze blauwe bloempjes, en eenmaal in bloei valt de rozet die we kennen vanuit het plastic wat weg.
De plant woord waarschijnlijk al honderden zo niet duizenden jaren gegeten en verzameld.
De zeer kortlevende zaden, die nog geen jaar in leven blijven, kiemen vrij snel na het rijpen, en vormen een rozet, die in februari vaak al overal te vinden is.
In veel gevallen was het dan ook de eerste verse groente die mensen na de winter aten.
Veldsla bleef lang een bron van voedsel voor voor de lagere klasse van de maatschappij, tot dat Jean-Baptiste de La Quintinie, de hoofd tuinman van Louis XIV de zonnekoning, Veldsla begon te kweken, waardoor het plantje, met zijn romige blad, zijn weg wist te vinden naar de meer illustere keukens van de wereld.


%d bloggers liken dit: